Οδηγός Βάπτισης

Πλησιάζει ο καιρός που θα βαπτίσετε το μωρό σας;

Ένα είναι σίγουρο! Για να πάνε όλα τέλεια αυτή τη μεγάλη μέρα απαιτείται χρόνος, φαντασία, ευρηματικότητα, μα πάνω από όλα σωστή οργάνωση. Άλλωστε, είναι πολλά τα πράγματα που πρέπει να κανονίσετε ως γονείς, για να είναι όλα ξεχωριστά στην πρώτη επίσημη εμφάνιση του παιδιού σας. Πάρτε, λοιπόν, χαρτί και μολύβι και προγραμματίστε, οργανώστε όσο καλύτερα μπορείτε όλες τις λεπτομέρειες αυτής της όμορφης και γιορτινής μέρας. Ας δούμε, όμως, ένα - ένα τα μυστικά της καλής οργάνωσης:

Ο καθορισμός συγκεκριμένου οικονομικού προϋπολογισμού. Το πιο σημαντικό βήμα στην οργάνωση μιας βάπτισης είναι ο καθορισμός του ποσού που μπορείτε να ξοδέψετε, χωρίς να “στριμωχτείτε” άσχημα οικονομικά για τα επόμενα χρόνια.

Η απόφαση για το πότε και το πού θα γίνει η βάπτιση. Πολύ βασικό ρόλο έχουν η ημερομηνία και ο τόπος που θα γίνει η βάπτιση, γιατί απαιτούν ειδική οργάνωση. Θα γίνει στην ενορία σας, σε κάποιο γραφικό εκκλησάκι στην πόλη ή την εξοχή, στον τόπο καταγωγής του συζύγου σας ή το δικό σας, σε κάποιο αγαπημένο νησί; Όταν αποφασίσετε για την εκκλησία, τότε θα μπείτε στο πιο δύσκολο μέρος της διαδικασίας: την ημερομηνία και το κλείσιμο της εκκλησίας

Η ώρα της βάπτισης. Να ξέρετε, ότι όσο πιο "δημοφιλής" είναι μια εκκλησία, τόσο νωρίτερα πρέπει να φροντίσετε να την κλείσετε (ακόμη και 5 - 6 μήνες νωρίτερα). Αν η βάπτιση πρόκειται να γίνει αμέσως μετά το Πάσχα και πριν τον Ιούλιο, θα δυσκολευτείτε να βρείτε ανοιχτές ημερομηνίες, γιατί οι περισσότερες βαπτίσεις γίνονται σ’ αυτή την περίοδο. Για τον καθορισμό της ώρας πολλοί γονείς λαμβάνουν υπόψη τους το καθημερινό πρόγραμμα του μωρού, δηλαδή ποιες ώρες κοιμάται, πότε τρώει, πότε είναι πιο χαλαρό και ευδιάθετο. Έτσι, ελαχιστοποιούν τις πιθανότητες το μωρό να είναι αναστατωμένο και εκνευρισμένο.

Ο αριθμός των καλεσμένων. Πρέπει να γνωρίζετε τον αριθμό των μεαγάλων και των μικρών προσκεκλημένων προκειμένου να κανονίσετε τις μπομπονιέρες και το μενού, αν επιθυμείτε να κάνετε τραπέζι .

Ποιος θα είναι ο νονός. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να επιλέξετε έναν άνθρωπο -που ως πνευματικός πατέρας του παιδιού σας- θα δημιουργήσει μια στενή σχέση μαζί του. Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για μια σχέση ζωής και στοργής, που απαιτεί δουλειά από όλες τις πλευρές, γι’ αυτό θα πρέπει να είναι αμοιβαία η εκτίμηση και ουσιαστική η επικοινωνία. Επομένως, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί στην επιλογή του προσώπου αυτού. Ο άνθρωπος τον οποίο θα τιμήσετε με την πρότασή σας πρέπει να ανήκει στο στενό κύκλο σας, να τον συμπαθείτε, να ταιριάζει στην προσωπικότητα και στη νοοτροπία σας και το κυριότερο: να αγαπά τα παιδιά! Πολύ συχνά κάποιοι γονείς επιλέγουν ένα μέλος από την οικογένεια να αναλάβει αυτό το ρόλο, για να είναι σίγουροι πως θα είναι πάντα κοντά στο παιδί, καθώς εκείνο θα μεγαλώνει.

Τα δικαιολογητικά και τα διαδικαστικά. Αν καταλήξετε στην εκκλησία της ενορίας σας, πριν την επισκεφθείτε, πρέπει να έχετε προμηθευτεί μια ληξιαρχική πράξη γεννήσεως του παιδιού με την επισήμανση για τη βάπτιση. Αυτή θα την πάρετε από το ληξιαρχείο στο οποίο δηλώσατε τη γέννηση του παιδιού. Στην περίπτωση που επιλέξετε εκκλησία άλλης περιοχής, πρέπει να έχετε μαζί σας εκτός από το έγγραφο του ληξιαρχείου και ένα παραπεμπτικό από την εκκλησία της ενορία σας. Για τη μεταβίβαση θα σας ζητηθεί να πληρώσετε στην ενορία σας ένα χαρτόσημο. Όταν θα κλείσετε την εκκλησία καλό είναι να έχετε μαζί σας το πιστοποιητικό γάμου και τις αστυνομικές σας ταυτότητες. Να ξέρετε, ότι πριν το μυστήριο θα πρέπει να υπογράψετε για το όνομα και το θρήσκευμα του μωρού. Συγχρόνως, θα δηλώσουν τα στοιχεία τους και θα υπογράψουν και οι νονοί. Οι νονοί θα πληρώσουν και τα έξοδα της εκκλησίας, γι αυτό καλό είναι να φροντίσετε να μάθετε έγκαιρα το ποσό, το οποίο διαφέρει σημαντικά από εκκλησία σε εκκλησία. Μετά την τελετή, θα σας δώσουν από την εκκλησία ένα πιστοποιητικό βάπτισης, το οποίο μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα πρέπει να δηλώσετε στο ληξιαρχείο όπου ανήκετε, για να καταχωριστεί το παιδί με το όνομά του. Σε περίπτωση καθυστέρησης πληρώνετε πρόστιμο. Στο ληξιαρχείο πρέπει να προσέλθουν και οι δυο γονείς με τις αστυνομικές τους ταυτότητες. Αν δε μπορεί να παρευρεθεί ο ένας, απαιτείται εξουσιοδότηση.

Οι υποχρεώσεις των νονών. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επιλογή των βαπτιστικών αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στην τελετή. Η αγορά των ρούχων, της λαμπάδας και του σταυρού είναι υποχρέωση των νονών, όπως και τα υπόλοιπα απαραίτητα της βάπτισης: τα λαδόπανα, οι πετσέτες, το σαπούνι και το μπουκάλι για το λάδι, τα κεριά, τα μαρτυρικά, οι κάλτσες, τα παπούτσια και βέβαια το βαπτιστικό κουτί. Το βαπτιστικό κουτί έχει το ρόλο του “μεταφορέα” όλων των αναγκαίων ρούχων και αξεσουάρ. Εκεί μέσα θα τακτοποιηθούν όλα όμορφα, ώστε να μεταφερθούν με άνεση στην εκκλησία. Συνήθως στο κατάστημα που οι νονοί θα αγοράσουν τα ρούχα, θα βρουν και τα αξεσουάρ, αλλά και το κουτί.

Οι υποχρεώσεις των γονιών. Το μυστικό, για να γίνουν όλα όπως πρέπει, είναι η σωστή και έγκαιρη προετοιμασία και οι πρακτικές επιλογές. Οι γονείς είναι υπεύθυνοι για την επιλογή της εκκλησίας και της ημερομηνίας που θα γίνει το μυστήριο, ενώ πρέπει να φροντίσουν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Επιλέξτε τα δώρα των κουμπάρων σας, για να δείξετε τη χαρά σας για την απόφασή τους να βαπτίσουν το παιδί σας, αλλά και την εκτίμησή σας στο πρόσωπό τους. Στις δικές σας υποχρεώσεις είναι επίσης οι μπομπονιέρες, αλλά και τα γλυκά που προσφέρονται μαζί τους, για να ευχαριστήσετε τους καλεσμένους σας για την παρουσία τους. Επειδή η μπομπονιέρα θα θυμίζει σε όλους τη βάπτιση του παιδιού σας, καλό είναι να ασχοληθείτε λίγο παραπάνω με το θέμα της επιλογής. Στα καταστήματα θα βρείτε τεράστια ποικιλία, όχι μόνο από σχέδια, αλλά και από τιμές. Επιπλέον, να θυμάστε ότι ο αριθμός των κουφέτων που εμπεριέχονται σε κάθε μπομπονιέρα πρέπει να είναι μονός. Αν η τελετή γίνεται το καλοκαίρι, προτιμήστε κάποιο γλυκό που δεν επηρεάζεται άμεσα από τη ζέστη και δε λερώνει, αφού οι καλεσμένοι σας θα το απολαύσουν έξω από την εκκλησία. Μην ξεχάσετε, επίσης, να τους προσφέρετε και γιορτινές χαρτοπετσέτες, για να τους διευκολύνετε.

Ο στολισμός της εκκλησίας και του χώρου που θα γίνει το πάρτι. Θα πρέπει να καταλήξετε για το ύφος της βάπτισης, το οποίο μπορεί να κινείται γύρω από έναν κεντρικό θεματικό άξονα (π.χ. θαλασσινή διακόσμηση, λουλουδένιος κήπος, μικρός πειρατής, πολύχρωμες πεταλούδες, νεράιδες του δάσους, κ.ά.), για να δημιουργήσετε μια πιο παιχνιδιάρικη, αλλά και γιορτινή ατμόσφαιρα. Να θυμάστε, ότι τόσο τα προσκλητήρια όσο και οι μπομπονιέρες πρέπει να συμβαδίζουν σε θέμα, ύφος και χρώμα με τον κεντρικό άξονα διακόσμησης που έχετε επιλέξει. Μπορείτε να παραγγείλετε ανθοστήλες ή μπουκέτα με τα αγαπημένα σας λουλούδια, για να στολίσετε το ναό -τα οποία μετά θα μεταφέρετε στο χώρο του πάρτι. Φροντίστε, όμως, οι συνθέσεις των λουλουδιών, τα είδη και τα χρώματα να δένουν με το σκηνικό.Κάποιοι γονείς προτιμούν το στολισμό με μπαλόνια. Τα πολύχρωμα μπαλόνια, πρωταγωνιστές σε κάθε παιδική εκδήλωση, μπορούν να δώσουν ένα πιο παιχνιδιάρικο ύφος στην ατμόσφαιρα. Οι επιλογές που θα βρείτε στην αγορά είναι πολλές, αφού υπάρχουν πολλά σχέδια: με το όνομα του παιδιού, με σχήματα λουλουδιών, με ήρωες κινουμένων σχεδίων, αεροπλανάκια, δέντρα, μπαλόνια - πινιάτες, κ.ά.

Η φωτογράφηση και η βιντεοσκόπηση. Οι φωτογραφίες και το βίντεο της βάπτισης είναι ένα δώρο μεγάλης συναισθηματικής αξίας για το παιδί σας και πρέπει να είστε σίγουροι, ότι αυτοί που θα το αναλάβουν, θα το κάνουν με επαγγελματισμό και συνέπεια. Απευθυνθείτε στο φωτογράφο του γάμου σας, αν έχετε μείνει ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα της δουλειάς του. Διαφορετικά, συμβουλευτείτε φίλους που ήδη έχουν βαπτίσει τα παιδιά τους και έχουν μείνει ευχαριστημένοι από το ταλέντο και την ποιότητα των επαγγελματιών με τους οποίους συνεργάστηκαν.Αν δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, κλείστε ραντεβού σε διάφορα φωτογραφικά στούντιο και ζητήστε να δείτε δουλειές. Στην έρευνα αγοράς που θα κάνετε, φροντίστε να συζητήσετε αναλυτικά για τις απαιτήσεις σας. Θέλετε πιο καλλιτεχνικές φωτογραφίες ή πιο αυθόρμητες; Θέλετε έγχρωμες, αλλά και ασπρόμαυρες φωτογραφίες; Θα προτιμούσατε να περάσουν από το σπίτι πριν την εκκλησία; Θέλετε να καλύψουν κάποιες ώρες και από το πάρτι ή τη δεξίωση; Πόσα αντίτυπα φωτογραφιών και πόσα dvd θα σας παραδώσουν και πότε;Για να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα, φροντίστε η προσφορά τους να ικανοποιεί απολύτως τις ανάγκες σας και να έχει σαφώς διευκρινιστεί κάθε λεπτομέρεια. Ο φωτισμός στην εκκλησία δεν είναι ο ιδανικός, οπότε οι άνθρωποι που θα αναλάβουν να καταγράψουν τις στιγμές σας πρέπει να το έχουν ξανακάνει.Τέλος, φροντίστε να παραγγείλετε αρκετά αντίγραφα, για να δώσετε στους νονούς, στους παππούδες ή άλλους κοντινούς συγγενείς.

Τι θα ακολουθήσει μετά τη βάπτιση. Αν μετά την τελετή κάνετε τραπέζι, στο οποίο είναι όλοι καλεσμένοι, μπορείτε να προσφέρετε εκεί το γλυκό ή να κόψετε την τούρτα. Μην απευθυνθείτε σε κάποιο ζαχαροπλαστείο την τελευταία στιγμή. Ειδικά αν η βάπτιση έχει κάποιο θεματικό άξονα, θα πρέπει να δείτε πολλά δειγματολόγια, μέχρι να αποφασίσετε για την ιδανική τούρτα τόσο σε γεύση όσο και σε εμφάνιση. Σχεδιάστε το πλάνο των θέσεων στο party και γράψτε τις κάρτες ονομάτων για τη θέση κάθε καλεσμένου. Δώστε τον τελικό αριθμό των καλεσμένων στον τροφοδότη σας.

Ο επαγγελματίας dj, αν ακολουθήσει πάρτι. Αν αγχώνεστε για τη μουσική, μπορείτε να καλέσετε έναν επαγγελματία dj, που θα ξεσηκώσει με τις μουσικές επιλογές του μικρούς και μεγάλους!

Η απασχόληση των μικρών καλεσμένων στο πάρτι. Πολλές εταιρείες, που ειδικεύονται στα παιδικά πάρτι, προσφέρουν ειδικά προγράμματα: Θα αναζητήσετε προσφορές για προγράμματα clown (συνήθως περιλαμβάνει face painting, karaoke, παντομίμα, κυνήγι θησαυρού, διαγωνισμούς, μπαλονοκατασκευές, κουκλοθέατρο, ομαδικά παιχνίδια ή χορό), για προγράμματα ταχυδακτυλουργού (εξαφανίσεις, τρικ, οφθαλμαπάτες, φωτιές, σπαθιά, υπνωτισμός, αληθινά ζωάκια), αλλά και για προγράμματα τρελοεπιστήμονα (ιπτάμενοι δίσκοι, εκρήξεις, χρωματιστές φωτιές και απίθανα κόλπα). Αν θέλετε κάτι διαφορετικό, μπορείτε να φέρετε στο χώρο κάποιο θεατρικό σχήμα με μαριονέτες ή παντομίμα, αλλά και καραγκιοζοπαίχτες. Αν έχετε κήπο, μπορείτε να νοικιάσετε κάποιο φουσκωτό παιχνίδι.